Att tänka på inför flytten 

Ditt hus ska packas i lådor och du måste bestämma hur du skall gå tillväga med flytten, ta hjälp av en flyttfirma eller lösa det på egen bevåg med andras hjälp. Du måste anmäla en flytt och komma ihåg att avbryta flytt av ett abonnemang, därefter städa det till sist. Det finns många saker att ta tag i inför en flytt. Det är därför bra att använda sig av en checklista för en smidigare flytt. 

 

Exempel på checklista inför flytten 

  • Hyr en flyttfirma eller hyr en trailer och fråga familj och vänner? 
  • Planering med flyttlådorna och se till att börja i tid. 
  • Gör en anmälan om flytt till myndigheten. 
  • Adressändring 
  • Hantering av diverse avtal 
  • Bestäm om du skall anlita en firma för städning eller göra det själv. 

 

Allmän info när du skall flytta 

Det finns fördelar och nackdelar med att anlita ett företag för flytten eller om det skall göras själv. Hantera tunga möbler och lådor, men fördelen är att det är billigare. Ett alternativ  är att ta hjälp från dina vänner eller din familj, men kom ihåg att fråga i god tid. Om du väljer att göra allt på egen hand, kommer du förmodligen att behöva hyra en flyttbil eller släp. Även här är det viktigt att se till att boka flyttbilen/släpet i tid, så att inte de är uppbokade. Du kan kontrollera tillgänglighet och priser på bensinstationer i området. 

Bra råd för flytten är att börja planera i tid! Se till att röja undan och packa ner saker i förtid för sånt som inte används till vardags exempelvis kläder som inte har säsong. Samtidigt börjar du packa, tar dig tid att städa, slänga eller sälja av saker och ting. Perfekt läge att röja undan saker som vanligtvis legat och skräpat hemma. Gör en flyttanmälan till Skatteverket. Detta är kostnadsfritt och det underlättar att göra det så fort datumet är spikat för flytten. Sista datumet att göra det är en vecka efter själva inflyttningen, detta för att flyttanmälan skall börja gälla från inflyttningsdatumet. 

 

Anmäl flytten till adressändring, detta gör du via adressändring.se. Det kostar ingenting och din adress ändras i företag du är registrerad hos. Tänk på att ha alla avtal och försäkringar hanterade vid inflyttning. Ta en funderare om du kommer att orka eller ha tid att städa allt innan flytt, om inte – anlita en flyttfirma. Oftast tar en flytt mycket längre tid än du räknat med, därav kan det vara bra att strukturera upp din flyttdag i förväg.